Clubduik: Gaasperplas

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Clubduiken
Organisator
Duikleiders
Datum
22 mei 2022
Locatie
Amsterdam

De Gaasperplas is een duikstek met wisselend zicht. Reken gemiddeld op 2 tot 3 meter. Het beeld onderwater bestaat uit een glooiende bodem, uitlopend in een imposant veengebied vol gangen, tunnels en wanden. In het veen vind je veel klein leven zoals mosseltjes, kreeftjes en insecten. Je duikt langs rietoevers, gangen en wanden en langs de tunnels van de enorme veenformaties. In het veen kun je goed de verschillende aardlagen onderscheiden. Snoeken en baarzen laten zich hier vooral ’s nachts zien.

Bijzonderheden

Je gaat in de Gaasperplas aan de noordoostoever te water. Er zijn hier twee instapplaatsen. Het meest wordt de instap met de betonnen traptreden gebruikt (zie kaartje). De bodem loopt hier geleidelijk af om vervolgens glooiend naar grotere diepte af te dalen. Duik over de grindbodem langs het riet en zoek dan de diepere waterlagen op, waar de bodem verandert in veen. Het veengebied begint op een diepte van 8 meter. De hoge wanden zijn niet alleen imponerend maar ook interessant.

Waarschuwingen

Wees voorzichtig, door het beperkte zicht kun je onder een instabiele, overhangende veenwand terecht komen. Duiken aan de zuidzijde bij Gaasperplas Windsurfing is verboden. De betonnen traptreden zijn onderwater glad als gevolg van algengroei. Pas op voor zeilboten, die hoor je niet onderwater. Onder thermocline (7m.) snel kouder.

Bron: https://www.duikersgids.nl/gaasperplas

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien