Historie

Historie

De oorsprong van Duikteam Thalassa Amersfoort ligt aan de Stationsstraat in Amersfoort, waar in 1992 een duikwinkel en duikschool gevestigd is onder de naam Thalassa. De drijvende kracht hierachter was Jos Rosier, die we natuurlijk allemaal kennen. Thalassa Amersfoort was een filiaal van Thalassa Amsterdam, waar Jos eerder gewerkt had. Een duikschool zonder duikteam werkt niet echt, want wat moet je na je opleiding als je geen buddy’s hebt? Je kunt op vakantie gaan duiken, maar de meesten van ons kunnen dat maar één keer per jaar. Er moest dus een Duikteam opgericht worden. Eerst was dit een groepje enthousiaste duikers, maar niet veel later werd besloten om er een echt Duikteam van te maken.

In 1993 werd Stichting Duikteam Thalassa bij de notaris opgericht door Jos Rosier, Ed Lensink en Wim Hazeleger. We startten met ongeveer 30 leden en door de samenwerking met de school groeide de club snel. Ed werd de voorzitter en zou dat nog heel vele jaren blijven. Christien Faessen was de eerste penningmeester, Jantine Willigenburg was de secretaris en Ron Bos en Jos Rosier waren bestuursleden.

Al snel werden er duiken en andere evenementen georganiseerd en ook de zwembadtraining kon niet ontbreken. In de beginjaren was dit zelfs nodig om de club op de been te houden, want deze trainingen werden ook gebruikt om de contributie te innen. Christien en Jantine zaten dan achter een tafeltje met een geldkistje om dit te doen. Niet veel later werden de acceptgiro’s geïntroduceerd en dat maakte dat werk weer wat gemakkelijker.

Ons eerste “clubhuis” was café Te Pas aan de Stationsstraat, waar ook verschillende evenementen plaatsvonden zoals Lustrumfeesten, waarvan één met een pikant kantje. Later verhuisden we naar ons clubhuis dat we deelden met de hondenvereniging in Sportpark Zielhorst en weer later naar de huidige locatie. In Sportpark Zielhorst werd een container geregeld waar de compressor in kon staan en daar plukken we nog steeds de vruchten van.

Een Duikteam zonder regelmatige communicatie kon natuurlijk ook niet, dus zijn Christien en ik met de Bubbles begonnen. Om aan een logo te komen schreven we een wedstrijd uit, die werd gewonnen door Bill Laird. Tot op de dag van vandaag wordt dit logo door de club gebruikt.

Door de jaren heen zijn er veel evenementen bedacht, waarvan sommigen een soort traditie zijn geworden. Van de vele clubduiken in de buurt of tot in Zeeland, maar ook deelname aan Duik Holland Schoon in het Henschotermeer. Het inmiddels traditionele België-weekend werd opgezet als Divemaster-project van Ed en nog ieder jaar is dit een van de snelst volgeboekte evenementen van Thalassa. Toen Ed naar voormalig Joegoslavië werd uitgezonden werd ook daar natuurlijk een speciale duik voor georganiseerd.