Blogs

Provincietour 2: Gelderland en Utrecht

Gelderland, Slijk-Ewijk, De Beldert, Eiland van Maurik

Gelderland is in ‘the pocket’, het is de eerste duik van het jaar. In januari wanneer het vriest, de sloten dicht zijn en de plassen aan de rand een ijslaagje hebben, besluiten we dat ik nodig mijn droogpak met nieuwe seals moet uitproberen. Blij Slijk-Ewijk duik je langs een strand dus kan je er bij onderkoeling altijd makkelijk uit, wel zo veilig beredeneert Remko. Het geeft een speciale sfeer. Uiteraard zijn we de enige duikers die zich in deze gure kou in het water wagen. Als we in onze pakken gehesen zijn, lopen we krakend door de ijslaag heen die aan de rand van het meer ligt. Onder water heerst er een speciale serene sfeer. Het enkele verdwaalde kreeftje wat we zien kan zich amper nog bewegen doordat de watertemperatuur tot 4°C is gezakt, na 40 minuten hebben wij datzelfde gevoel en houden we het voor gezien.

Als we in onze pakken gehesen zijn, lopen we krakend door de ijslaag heen die aan de rand van het meer ligt.

De Beldert vinden we altijd aan de koude kant, dus als we het dan toch koud hebben in de winter kunnen we die net zo goed even meepakken in onze droogpakken. De vliegtuigcockpit valt me tegen maar de 1,60 meter grote steur aan het eind van de duik maakt het helemaal goed! Als ik hem zie door de lichtsignalen van Remko denk ik zelfs even: huh? Een haai! Met een beetje fantasie heeft dit prehistorische beest er toch wel wat van weg.

Als het voorjaar zich heel voorzichtig presenteert gaan we naar het Eiland van Maurik; mijn buurman is object van deze excursie. Hij heeft zijn open water maar weinig ervaring. Samen laten we hem kennis maken met hoe leuk duiken in Nederland kan zijn.

Utrecht, Vinkeveen & Hagestein

Vinkeveen, onze duikbasis ligt in Utrecht, we duiken hem na het werk, we duiken hem voor cursussen bij Wobbegong en soms nog steeds omdat het zo’n fijne makkelijke plek is.

Met veel plezier denk ik terug aan het spelen met een hefballon tijdens de specialty zoeken en bergen, aan hoe bijzonder het is om open water cursisten te begeleiden op hun eerste buitenduik of aan de lol die je kan beleven als je mee mag werken aan een scenario bij een rescue cursus. Ook de PADI women dive day vindt hier plaats, het voelt als een thuiswedstrijd en blijft toch leuk. Dit jaar wemelt het er ineens van de brasem die graast bij de weelderige begroeiing op 2,5 meter voor het toiletgebouw. Vinkeveen blijft verrassen!

Als het over Utrecht gaat moet ik ook Hagestein vermelden. ik ontdek deze dicht-bij-huisstek dit jaar voor het eerst! En wat een goede tweede thuisbasis: een goed parcours een prachtig veenlandschap en wat een explosie aan jonge snoeken heb ik daar gezien.


Provincietour 3: Flevoland
18dec

Provincietour 3: Flevoland

Flevoland, Casteleijnsplas & Reigersplas  Een week nadat het idee voor de provincietour is ontstaan, haal ik mijn buddy op. Ik heb geen...

Provincietour 1: Zeeland
04nov

Provincietour 1: Zeeland

Zeeland, Katshoek Samen met mijn vaste buddy Remko vertrok ik naar Zeeland om nieuwe stekken te verkennen voor een club weekend in...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen