Blogs

Provincietour 5: Brabant en Limburg

Brabant, de Galderse meren

Na een zeer geslaagd België-weekend met Thalassa, is de laatste duikstek van het weekend op de terugweg ‘De Galderse meren’. Deze stek staat bekend om het weinige leven, maar wel bijzonder helder zicht dat een speciale beleving moet zijn. Remko stelt voor de duik samen te doen, zodat we Brabant van ons lijstje kunnen strepen. Prima plan en hoe gezellig, een derde clublid sluit zich bij ons aan. We maken een duikplan, ik zal navigeren en we gaan te water. Oeps, het zicht is nog geen meter. We maken een duikje dat voor mij bestaat uit het volgende ritueel: lig ik op koers (kompas check) heb ik mijn buddy rechts van me, nee, iets meer naar rechts; ja ik zie ‘m. Lig ik op koers, nee bijstellen, heb ik mijn buddy links; Nee iets meer naar links, Lig ik op koers? Heb ik mijn buddy’s, nee bijstellen..etc. Wij noemen dit soort duikjes ‘Leer-duikjes’. Zeer tevreden over mijn navigatie skills komen we na niks gezien te hebben, na een klein uurtje boven op de plek waar we erin gegaan zijn. Van de drie overige buddy teams, hebben twee teams de duik afgebroken binnen 10 minuten. Het laatste team zien we op een afstand boven komen en boven water terugkeren naar ons.

Limburg, De Stoep & Grote Hegge Thorn

Ik verheug me al een tijdje op Limburg. Ik heb een geweldige stek gevonden, lijkt mij. ‘De stoep’. Het zou gaan om een snelstromende rivier of vaart die in een tunnel onder een rotonde door loopt. Op weg naar Limburg, knoop ik een touwladder in elkaar omdat het onduidelijk is of er ter plaatse een trap aanwezig is om het water uit te komen. Aangekomen bij het Stoepje vragen we in het restaurantje om informatie over de duikstek. De kelner vertelt me dat hij weet dat vorig jaar mensen hier inderdaad een keer gedoken hebben. De trap zou er moeten zijn maar is onvindbaar. We knopen het zelfgemaakte laddertje dus aan de brug. We kiezen een plek om te water te gaan en installeren ons aan de zijkant van de sterke stroom die onder de brug door gaat; “ben je er klaar voor? Ja, kom op we gaan” en we verplaatsen ons naar de ingang van de tunnel.

En… whoooo een achtbaan lijkt het bijna!

Hoe dichterbij we komen hoe harder de stroom ons weg probeert te duwen. Wanneer we recht voor de tunnel liggen dalen we snel af en vechten meer dan dat we zwemmen tegen de stroom in. Het is donker, er is weinig zicht, we zien het schijnsel van elkaars lampen en veel losse stukken waterplanten en ander natuurlijk materiaal dat van alle kanten met grote vaart langs ons heen stroomt. Halverwege moet ik echt op adem komen. We veranderen van plek, ik mag aan de rand van de tunnel waar ik af en toe wat grip heb om met vast te houden zodat de stroom me niet in zijn greep krijgt. Maar onze inspanningen worden beloond! Ineens heb ik een baarddraad voor mijn ogen. Als ik de spriet volg, blijkt er een meerval aan vast te zitten die onder mij door zwemt, en vlak daarna nóg één! Mijn buddy kent mijn enthousiast zwaaien met lamp inmiddels en reageert snel genoeg om ook nog een glimp op te vangen. Aan het einde van de tunnel is een soort poeltje waar we nog wat rond ‘poedelen’ voordat we ons weer voor de ingang van de tunnel positioneren. En… whoooo een achtbaan lijkt het bijna! Achterstevoren, af en toe trachtend af te remmen worden we whoeshh door de tunnelbaan naar de anderen kant gespuugd door het water terwijl de voorntjes om onze oren wegspringen. Wat een geweldige ervaring! In de auto appen we even op onze die hard divers app dat ‘De Stoep’ een bijzondere ervaring is. En hoe groot is de kans, maar een clublid blijkt ons gespot te hebben terwijl we via het zelf gemaakte touwladdertje op het droge proberen te spartelen. Als we dan toch in Limburg zijn rijden we door naar Grote Hegge Thorn, waar het grootste zoetwater wrak van Noord-Europa ligt: een 50 meter lange grindschuit of duwbak. Het wrak is makkelijk te bereiken, al moesten we even zoeken voor we hem gelokaliseerd hadden. De hele duik kan je erover doen om alleen het wrak boven en langs te duiken. Als wij er zijn is er een explosie van duizenden en nog eens duizenden baby baars rond het wrak. De hele duik begeven we ons in deze oneindige school, ik vond het te gek.


Fotowedstrijd 2019
30dec

Fotowedstrijd 2019

Ook in 2019 vond weer de jaarlijkse Thalassa fotowedstrijd plaats. Prachtige foto's gemaakt door onze leden dongen mee naar de prijzen...

Provincietour 4: Overijssel en Noord-Holland
23dec

Provincietour 4: Overijssel en Noord-Holland

Overijssel, De Hank Als we de provincietour vervolgen ben ik aan de beurt om een stek te kiezen: ik kies De Hank, in Zalk. Tijdens het...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen