Blogs

Provincietour 4: Overijssel en Noord-Holland

Overijssel, De Hank

Als we de provincietour vervolgen ben ik aan de beurt om een stek te kiezen: ik kies De Hank, in Zalk. Tijdens het duiken merk je er niks van, maar er blijkt een generatiekloof tussen mijn buddy en mij: Hij kent Klaziena ‘ut Zalk’ niet! Wat kronkelige dijkwegen langs de weilanden verder parkeren de auto tegen een hek. Een van de weilanden is is het laatste wat tussen ons en de duikstek in staat, dus we zetten de wandeling in. De stek is een arm of afgedamd stuk van de IJssel. Er ligt heel idyllisch een bootje en futen en waterhoentjes zwemmen rustig rond, het is een vredig tafereeltje. Onder water vallen de grote hoeveelheden grondel op. Het is een rustgevende duik. In een toeristisch aandoend Zalk eten we nog wat op een gezellig terrasje voor we weer naar huis gaan.

Noord-Holland, Twiske ’t paviljoen

Deze editie van de provincietour is Zuid-Holland aan de beurt, eenstemmig komen we tot duikstek Twiske. Het is een heerlijke, zonnige dag en we zijn verrast als we in een groot recreatiegebied komen waar de kinderen geïnteresseerd zijn in onze duikuitrusting en ons enthousiast vertellen dat er heel veel visjes in het water zitten. Twiske blijkt een bijzonder goed uitgezet en onderhouden waterparcours en visvriendelijk aangelegd landschap te bezitten. We maken het ons makkelijk en besluiten het parcoursrondje te duiken. En wat een goede beslissing. Zo goed het parcours is aangelegd, zo gedresseerd lijken de grote vissen hier! Bij elk object mogen we een snoek of snoekbaars begroeten. Als ik opkijk na in het ruim van een bootje gezocht te hebben naar visjes, schrik ik toch even als ik ineens oog in oog lig met een snoek. Vermanend spreek ik mezelf toe: een snoek doet niks, stel je niet zo aan. Des te meer lol heb ik als ik even later zie dat er een grote snoekbaars op ramkoers ligt met mijn buddy die uitgebreid op zijn computer aan het kijken is. Verkneukelend wacht ik op het moment dat hij weer opkijkt en de snoekbaars bijna een kopstoot geeft. Ook bij hem zie ik de schokken van een schrikreactie door zijn lijf gaan. Maar bang is hij niet. Even later snijdt hij een vissnoer weg bij een snoek die een lelijke vishaak in zijn bek heeft. Als toetje zien we aan het einde van onze duik meerdere palingen verscholen tussen de holle stenen die er speciaal voor deze jongens lijken te liggen. Als ‘side dishes’ worden ons de hele tour de nodige jonge baarsjes en verschillende soorten grondels gepresenteerd.

Verkneukelend wacht ik op het moment dat mijn buddy weer opkijkt en een snoekbaars bijna een kopstoot geeft.


Provincietour 5: Brabant en Limburg
30dec

Provincietour 5: Brabant en Limburg

Brabant, de Galderse meren Na een zeer geslaagd België-weekend met Thalassa, is de laatste duikstek van het weekend op de terugweg ‘De...

Provincietour 3: Flevoland
18dec

Provincietour 3: Flevoland

Flevoland, Casteleijnsplas & Reigersplas  Een week nadat het idee voor de provincietour is ontstaan, haal ik mijn buddy op. Ik heb geen...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen