Blogs

Provincietour 7 (slot): Drenthe, Groningen, Friesland

Drenthe, Groningen en Friesland

In oktober pakken we de draad van onze tour weer op. Van het einde van onze provincie tour willen we een mini-vakantie maken: in Drenthe is een camping waar je zo vanaf het veld het water in kan duiken en vanuit het water je tentje weer in kan duiken.

Helaas het is inmiddels herfst, de bladeren van de bomen tonen het in al zijn pracht, maar het hoofdseizoen is voorbij en camping is te vroeg in de avond al gesloten voor ons om het nog te halen na het werk.

Op een woensdagochtend vertrekken we dus en staan om 9.00 bij het hek wanneer de camping open gaat.

Drenthe, ‘t Veenmeer heet de stek. Er liggen diverse objecten die je op een rondgang kunt bezichtigen en een guide line om een cross over vanaf de overkant terug naar de instap te kunnen maken. Boven water is het mistig, en zo doet het onder water ook aan. Ondanks het zicht spotten we 3 snoeken een paling en wat kreeftjes die een versufte indruk maken. Ook ik moet zeggen dat ik me wat stijf en koud voel met 12 C, het is weer even wennen dat het snel kouder wordt.

Beersterplas in Groningen is de volgende stop. Een wat afgelegen ondiepe plas in een bosrijk stukje wordt op dit moment vooral bezocht door mannen op zoek naar wat warmte bij elkaar op deze koude dag. Wij vallen hier uit de toon met onze duikuitrusting. Onder water is het rustig, en dan bedoel ik rustig. Een glooiende zandbodem, wat watervlo-achtige wezens houden een soort drukke première voor hun vlooiencircus, maar als je niet goed kijkt zou je ze missen. Een enkel sloom kreeftje ligt wat op de bodem en neemt amper de moeite zijn armpjes moedig tegen ons op te steken. Ik vraag me af waar rustig ophoudt en saai begint.

Friesland, Woudfenne, op naar onze laatste duik. Ik vind het leuk om onze tour af te maken, maar moet wel even wat moed verzamelen. Maar ons doorzettingsvermogen wordt beloond. Wederom komen we bij een mooie plas aan. Als we afzakken lijkt het licht verder uit te gaan met elke 25 cm afdaling, het is hier pikkedonker. Het donkere water sluit om ons heen wat een aparte maar leuke sfeer geeft. Kennelijk vinden de vissen het donkere water fijn want het wemelt hier letterlijk van het leven. Laag tegen de bodem is het afgeladen met baars en pos in alle maten, kreeftjes, ik denk af en toe een voorn te zien en zelfs een puberaal snoekje. Ons aanvankelijke plan om onder een half uur te blijven rekken we toch maar op naar een kleine drie kwartier.

Onze provincie tour zit erop!

Wat ontstond als een spontaan plan is een heus project geworden. Wat een enorme leuke ervaring. Zoveel nieuwe stekken gezien, op zoveel plekjes van ons mooi Nederland geweest waar ik anders niet gekomen zou zijn, mooie herinneringen gespaard en inspiraties opgedaan. Ik ben nu moe maar voldaan.

Met grote dank aan mijn immer trouwe buddy Remko Bijker die nooit en te nimmer afwijzend tegenover al mijn duikinitiatieven staat en menig dagje vrij heeft genomen om deze tour met mij te kunnen volbrengen.

En wat volgend jaar ons project wordt, dat horen jullie volgend jaar…

Dank voor eenieder zijn mee leven en mee lezen.

 

Marina Arends

Meer provincietour?

 


Zes tips om jezelf beter uit te rusten voor de duiksport
07feb

Zes tips om jezelf beter uit te rusten voor de duiksport

In je duikopleiding is er al aandacht voor stress onder water, hoe het ontstaat, hoe je het kunt herkennen en er zo goed mogelijk mee om...

Provincietour 6: Zuid-Holland
06jan

Provincietour 6: Zuid-Holland

Zuid-Holland, Zegersloot onderwaterpark Zuid-Holland kan na het werk gedoken worden, dat scheelt weer (kostbare) tijd. Toen ik twee en...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen