Blogs

Zes tips om jezelf beter uit te rusten voor de duiksport

In je duikopleiding is er al aandacht voor stress onder water, hoe het ontstaat, hoe je het kunt herkennen en er zo goed mogelijk mee om kunt gaan. Het nieuwe buzz-woord op dit gebied is resilience en dat gaat een stapje verder. Met resilience bedoelen we het vermogen om tijdens stressvolle situaties een optimale prestatie te kunnen behouden en nadien positief te herstellen.

Hieronder alvast de 6 belangrijkste lessen uit de resilience en hoe die jou beter toerusten voor de duiksport. En mocht je een keer een minder fijne duikervaring hebben, dan zal je met meer veerkracht sneller herstellen.

1 blijf kennis opdoen over duiken

Hoe meer je weet, hoe meer je herkent en hoe meer je bent toegerust op onverwachtse situaties. Dit heeft een positief effect op je veerkracht.

2 wordt en blijf actief lid van een vereniging

Bij een vereniging tref je mensen die net als jij ook duiken. Zij weten wat de sport inhoudt en wat er zoal kan gebeuren tijdens een duik. Zij kunnen je daardoor stimuleren, informatie geven en steunen. Onderzoek wijst uit dat dit duiknetwerk van groot belang is voor het opbouwen en behouden van je veerkracht.

3 deel met vrienden en familie dat je duikt en wat dat inhoudt

Wat geldt onder punt 2 voor de duikvereniging, geldt ook voor familie en vrienden. Zij zijn echter niet altijd net als jij een duiker, dus hier is belangrijk om meer te vertellen over wat duiken eigenlijk is. Ook zij kunnen je beter steunen als ze weten wat je hebt meegemaakt.

4 ga bewust om met je voorbereiding

De buddycheck, check-de-stek, duikplanning maar ook de controle van je duikuitrusting en voorbereiding samen met je buddy verhogen je veerkracht. Je weet immers waar je op kunt bouwen.

5 blijf fysiek gezond

Een gezonde geest in een gezond lichaam, zo luidt de uitspraak. Je geest is 'sterker' wanneer je lichaam goed is uitgerust en is getraind op de inspanning die je aangaat.

6 deel je duikervaringen: de plezierige en de onplezierige

Het vertellen wat ons is overkomen en uitzoeken wat er is gebeurd heeft 2 belangrijke functies: Door te vertellen, kunnen we van de opgedane ervaring leren. En het vertellen maakt het mogelijk dat er een passende vorm van nazorg volgt.

Wat maakt resilience of wel mentale veerkracht zo belangrijk voor de duiksport? En waarom is het zo waardevol te weten dat je die veerkracht kunt aanleren én kunt vergroten? Aandacht voor mentale veerkracht loont! Als duiker word je beter toegerust op het doorstaan van stressvolle situaties tijdens het duiken én je zult na zo'n duikervaring makkelijker positief herstellen. Aandacht voor mentale veerkracht betekent daarmee het behoud en onderhoud van je duikplezier.

Wil je er nog meer van weten? Kom dan als Thalassa lid naar onze thema-avond resilience.

Met dit in het achterhoofd durf ik de stelling aan dat Resilience of wel mentale veerkracht het buzz-woord 2020 gaat zijn in de duikwereld en willen we hier binnen Thalassa ook aandacht aan besteden.


Provincietour 7 (slot): Drenthe, Groningen, Friesland
13jan

Provincietour 7 (slot): Drenthe, Groningen, Friesland

Drenthe, Groningen en Friesland In oktober pakken we de draad van onze tour weer op. Van het einde van onze provincie tour willen we een...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen